Bahan
penyedap biasanya digunakan untuk memperkuat aroma asli suatu bahan makanan.
Penyedap
di bagi menjadi 2 golongan menjadi penyedap alami dan penyedap sintetis
Contoh Penyedap alami :
-
Garam
-
Gula
-
Cuka
-
Bawang
-
Merica
-
Jahe
-
Lengkuas
Telah
digunakan sebagai penyedap alami.
Bahan-bahan
tersebut mengandung minyak asiri yang mudah menguap, sehingga ketika makanan
dimasak, minyak asiri ini akan menguap dan menebarkan aroma yang harum.
Kini Bahan penyedap
sintetis telah banyak dibuat orang.
Bahan penyedap sintetis yang paling terkenal
adalah :
-
Monosodium glutamat (MSG) atau vetsin.
MSG
adalah senyawa yang dihasilkan dari natrium dan asam glutamat.
MSG
tidak mempunyai cita rasa yang kua, tetapi MSG dapat menguatkan cita rasa pada
makanan.
Bahan
penyedap juga dapat berupa aroma buah-buahan,
Seperti
-
Apel
-
Jeruk
-
Nanas
-
Pir
-
Pisang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar